A life worth of living #4
6 min readMar 5, 2024
22 lecții învățate până la 22 ani.
Salut, sunt Argentina.
În x zile se împlinesc 22 ani de când am respirat prima dată oxigenul Terrei. Urmează un text. Lung sau nu, dar cu sens, cel puțin pentru mine. Nu sunt lecții de viață pe care eu ca un *guru* să ți le predau, am doar 22 ani, nu am ce te învăța, am doar ce scrie, sau nu, vedem. Unele puncte vor fi detaliate, altele pe scurt.
- Folosește shortcut-urile. Tastaturile noastre sunt magice, iar dacă știi să mai folosești și combinațiile de butone, viața ta de laptop user devine și mai ușoară: CTRL+Z — dai înapoi, CTRL + C — copii text/imagine, CTRL + V — faci paste la orice ai copiat anterior, CTRL + A — selectezi tot textul/ecranul, CTRL + B — faci textul selectat bold, CTRL + I — faci textul selectat Italic, CTRL + U — faci textul selectat subliniat, CTRL + prt sc după care CTRL + V — faci screen la ecran și paste în orice document/chat de slack/messenger/telegram. Și multe alte shortcut-uri care e nice să le știi.
- Comunicarea e cheia. Pentru tot, pentru toți, pentru orice. Dacă ești genial/ă dar nu știi să explici oamenilor ce vrei, sau să-i auzi pe ei ce vor, sigur dai peste probleme, erori, certuri, nemulțumiri, așteptări false, tot ce vrei. Personal trăisc cu asta zilnic, ce folos din toate ideile *geniale* dacă nu le știu a comunica? Întrebare retorică.
- Unii oameni pur și simplu nu ți se potrivesc, și asta e ok. Renunță la ei. Da, nu trebuie să te adaptezi chiar după fiecare om, uneori unii oameni chiar nu se potrivesc pentru tine, au valori diferite, viziuni opuse față de lume, pot fi chiar răi pentru tine. Just get over it. Nu te înțelegi? Poate e problemă de comunicare. Sau poate simplu e d… sau tu ești așa. Who knows… Renunță la oamenii care nu ți se potrivesc. Ține distanța cu ei dacă ai de intersectat pe parcus, dar keep it far.
- Sfaturile nu sunt universale. Pentru cineva să alerge un maraton e sfat bun, dar pentru cineva simplu să spele vesela deja e bine, deși ambii au probleme emoționale, fiecare are nevoie de acțiuni/opusul lor ca să le rezolve. Nu da sfaturi *universale* și nu primi sfaturi *universale*.
- Nu da sfaturi, ascultă. Dacă cineva pe neprins de veste se apucă să îți povestească ceva și în niciunul din momente nu ți-a pus vreo întrebare directă, just f listen. Omul n-are nevoie de sfatul tău, el vrea să îl asculți, să fii atent/ă și simplu să-l auzi. Dacă tare vrei, poți să întrebi mai bine omul *Vrei un sfat sau să te ascult?*, și omul singur îți zice ce vrea.
- Nu asculta sfaturi de la oameni care nu au făcut ceea ce vrei să faci. Imaginează-ți: vrei să sari cu parașuta în oceanul Pacific (situație ipotetică), apoi te duci să întrebi de un sfat pe omul care în viața lui a sărit numai din troleibuz? Nu. O să te duci la omul care a făcut exact ce vrei tu, sau cel puțin măcar cu parașuta a sărit (într-un ocean/mare/ceva albastru).
- Rău e mai bine decât deloc. Bine e mai bine decât ideal. Ce folos din ideea ta și gândurile tale geniale dacă nimeni nu știe de ele? Ce folos din planul tău de a *salva lumea* dacă nici măcar pe foaie nu l-ai scris? Crede-mă, e mai ok să faci un 5 minute rău, decât deloc. Acele 5 minute de sport aiurea, ca o focă, cel puțin te ajută să construiești disciplina de a face sport zilnic. Comparativ, dacă nu o să faci nici acele 5 minute, se va întări disciplina ta de a nu face sport. Care e mai bună?
- Problema e în tine. Nu se primește? Dar de ce nu se primește? Poate ceva în gândirea ta nu e ok? Dar ce nu e ok? Dar vrei să rezolvăm asta? Nu? Atunci continuă așa să trăiești, toată viața. Și punct.
- Datorită ție. Ești maladeț. Ai atins KPI-urile? Bravo, ești maladeț. Ai un job în management? Tu ai făcut pașii spre asta, bravo. Ai mâncat azi ceva gustos? Bravo, tu ai ales. Te simți bine? Pentru că tu ai făcut acțiuni ca să fii așa. Ești maladeț.
- Clișeele devin clișee din idei care au devenit prea populare deja.
- Diferența dintre visuri (dorințele/scopurile tale) și visele (ceea ce vede creierul tău când dormi) e ușor de memorat… prin asocierea cu Irina Rimes. Versul *Îmi colorai viseleleleleleeee* e legat de somn, ce visa când dormea, restul variantelor e despre scopuri/dorințe (visuri).
- N-ajută să ignori task-urile, oricum nu scapi. Mai bine *răbzi* 15 minute de făcut *acel task*, decât să trăiești cu gândul la el toată săptămâna/luna/anul și într-un final viața. Prea multă energie ia *acel task*, it is f draining.
- Implementează ideile proaste. Îți vine în cap o idee *proastă*? Aplic-o în practică, poate e ceva bun până la urmă, sau cel puțin o să fii memorat ca omul cu idei proaste. Dar măcar ele nu vor fi visuri.
- Reputația contează. Ce cred alții despre tine contează. Dar cel mai mult contează ce crezi tu despre tine.
- Pune bani la colțun. Dacă nu știi să faci investiții încă, acei 500 lei la colțun, în fiecare lună, stau mai bine acolo decât cheltuiți. Nu contează ce vârstă ai, că viața o trăiești oricum, dar acei 500 lei la colțun sunt cea mai bună valeriană pentru sufletul tău anxios.
- Corpul tău știe cât îi trebuie, somn, mâncare, stres. Nu-l îndopa, nu-l impune, ascultă-l, că de altfel va renunța el la tine, și asta nu-i cel mai bun scenariu.
- Dacă ești depresiv, mai ia o vitamină D, mai vezi ce nu-ți ajunge în corp din vitamine cu un doctor. Mdaaa, tot stând prin oficii, cu timpul devii depresiv. Viața mea s-a schimbat când am văzut oleacă de soare. Și viața mai frumoasă, și jobul mai drăguț, și oamenii parcă nu-s d.., tot bine. Se pare că simplu nu-mi ajungea vitamina D…
- Vârsta nu are valoare, experiența da. Ce folos din ai tăi 22 de ani dacă tot ce ai văzut la viața ta a fost școala, univerul, lucrul, casa, internetul? Dacă nu ai făcut nimic altceva? Dacă nu ai trecut prin experiențe diferite care să-ți permită să vezi lumea din mai multe roluri? De la voluntar, manager, barista, ITșnik, beauty master, prințesă. Dacă an de an, tot aceleași frici, aceleași traume, aceleași fericiri, le retrăiești, deja și în calendar le poți pune… dacă nu te-ai schimbat… vârsta nu are valoare, experiența da.
- Victimele suferă. Dacă simți că suferi, întreabă-te dacă nu ești victimă. Dacă ești, încearcă să găsești metode prin care tu controlezi situația, tu controlezi cum te simți, cum arată și se simte viața ta. E ok să suferi, și să fii victimă. Numai că nu-i tare plăcut să trăiești în mindset de victimă, din propria experiență… tare neplăcut și depresiv.
- Ai grijă de cei care nu pot avea grijă de ei. Pisicile, câinii, oamenii fără casă… dacă poți să oferi un ajutor, o bucățică de pâine, un 20 lei, și tu nu o să mori de foame, dar o să fii ok după… ajută. Oricum după asta tu ai acces la resurse, fie mâncare, fie bani, and you will be ok. Dar ei nu. Câinele de pe stradă care nu are ce mânca, depinde de noroc, fie va mânca azi ceva fie nu va mânca, dar tu în orice caz o să mănânci… de ce să nu fii tu acel noroc pentru el? După posibilitate, cum poți deja e bine.
- Ora 23:00 e târziu. Dacă te duci la somn după 23:00 creierul deja asociază acest fapt cu *ei da mai stau 5 minute… m-am culcat la 3*. Do your best să te culci până la 23:00, așa o să te simți tare maladeț că ai mers la somn *devreme*. Și tu ești maladeț, și corpul odihnit, și creierul disciplinat.
- Ce stă în spatele cuvintelor contează.
- Bonus: majoritatea răspunsurilor la întrebările tale pot fi găsite pe Google, ChatGPT sau social media, nu diorgăi oamenii la fiecare pas.